به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، حسین شیرزاد مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور در حاشیه نشست تعاونیهای تخصصی محصولی زنجیرههای ارزش کشاورزی با محوریت زعفران اظهار کرد: سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور با شروع فصل برداشت زعفران در سال جاری و رصد بازار متوجه شد که قیمت گل روند صعودی خوبی داشته است. اما متاسفانه در همین ایام با ورود عوامل واسطه و سودجو و تبانی آنها در بازار، قیمت زعفران ظرف مدت کوتاهی با شیب کاهنده روبرو شد و در همین راستا با ورود شبکه تعاون روستائی استان خراسان رضوی و اتحادیه ملی باغداران به بازار زعفران و خرید بیش از ۸۰۰ تن گل زعفران (معادل ۸ تن زعفران خشک) با ۱۷ مرکز خرید فعال درفصل برداشت و خرید و فروش بیش از ۴ و نیم تن زعفران که توسط اتحادیه تعاونی تولید انجام گردید، تعادل نسبی تاحد نسبتاً قابل قبولی در بازار ایجاد و از روند نزولی قیمت زعفران دربازار تا حد زیادی جلوگیری کردیم.
وی افزود: ازسوی دیگر با پیگیری انجام شده توسط اتحادیههای تعاونی روستائی و اتحادیه تعاونیهای روستائی استان به ظرفیت ۳ تن تایید و مراحل نهایی اجرائی انبار اتحادیه تعاونی تولید استان نیز به ظرفیت ۳ تن درحال پیگیری بوده که در صورت تکمیل و تایید این انبارها کل ظرفیت انبارهای بورس استان با احتساب ظرفیت شرکت زرین زعفران مشرق زمین بالغ بر ۱۳ تن خواهدشد. البته تصویب و راه اندازی قراردادهای اختیار معامله زعفران نگین و پوشال و مشخصات قرارداد مربوط به آنها در تاریخ ۱۶/ ۷/ ۹۷ توسط بورس کالا موفقیت بزرگی برای بازار زعفران بود.
شیرزاد ادامه داد: این سازمان بدنبال تشویق کلیه تعاونیهای روستایی و تولید استانی، حداقل ۳۰ استان برای حضور در این بازار و آماده است تا به عنوان بازوی اجرایی بورس در حوزه ترویج این نوع از معاملات در جامعه کشاورزان همکاری کند کما اینکه تاکنون کارگاههای آموزشی متعددی در ارتباط با اختیار معامله و نقش آن در کاهش ریسک و آموزههای بورسی برای کشاورزان شبکه و مدیران عامل اتحادیهها و تعاونیهای تولید در درون سازمان و در استانها برگزار کرده ایم.
وی در ادامه افزود: برای بازگشائی نماد سپرده کالائی، نیز اتحادیه تعاون روستائی استان از مبلغ ۷۴ میلیارد ریال ضمانت نامه بانکی درخواست شده توسط بورس کالا تاکنون مبلغ ۴۴ میلیارد ریال ضمانت نامه بانکی به انضمام ۲۲۰ میلیارد ریال چک بعنوان تضمین به بورس کالا ارائه کرده که با پیگیریها و تلاش مجدّانه انجام شده توسط سازمان تعاون استان در دو سه ماهه اخیر نماد سپرده کالائی اتحادیه که درسال ۹۶ با ظرفیت ۱۱۰۰ کیلوگرم فعال بوده از تاریخ ۱۲ /۱۰ / ۹۷ با ظرفیت ۳ تن مجدداً بازگشائی و کشاورزان استان برای تحویل زعفران خودبه این انبار مراجعه میکنند.
این مقام مسئول ادامه داد: در روش سپرده کالائی هرشخص حقیقی و یا حقوقی با اخذ کد بورس اوراق بهادار (سهام) میتواند زعفران خود را بدون واسطه به انبار پذیرش شده از سوی بورس عرضه و در صورت تایید خصوصیات فیزیکی و شیمائی زعفران توسط آزمایشگاه معتبر، رسید انبار به نام صاحب کالا صادر و پس از یک روز کاری نیز گواهی سپرده کالا برای آن صادر می گردد. دارنده این گواهی تا زمان تعیین شده در برگه سهام میتواند با پرداخت هزینه انبارداری زعفران خود را در انبار بورس نگهداری ویا هر زمان که اراده کند با مراجعه به کارگزاری میتواند زعفران خود را به فروش برساند.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور افزود: با عنایت به رفع مشکلات موجود برای اخذ ضمانت نامه بانکی و محدودیت منابع مالی موجود در شبکه و تسهیل روند اخذ تضامین لازم توسط بورس و افزایش ظرفیت انبارهای بورس از ۳ تن به ۱۰ تن، شبکه تعاون روستائی استان خراسان رضوی میتواند با دخالت موثر در بازار زعفران، ضمن ایجاد تعادل نسبی و جلوگیری از تغییرات غیرمعمول در بازار از یک سو و آشنا کردن کشاورزان به بازارهای جدید ایجاد شده درحوزه زعفران نظیر سپرده کالا و معاملات آتی از سوی دیگر با فروش زعفران به بالاترین قیمت توسط خود کشاورز و بهره مندی ازسود واقعی زعفران، بدون نیاز به حضور مستقیم دولت در بازار زعفران انتظارات لازم ازشبکه در تنظیم بازار زعفران را برآورده سازد.
به گفته این مقام مسئول، بنده معتقدم تضامین درخواستی از انبارها بالاست و بیمه نامه انبارها هزینه سنگینی را به اتحادیهها تحمیل می کند. مسئله وثایق نیز از جمله مشکلات قابل توجه است.
به گفته وی، بورس باید سعی کند تا میزان وثایق را در مورد انبارداری بخش کشاورزی تعدیل کند. در حال حاضر تجهیز منابع مالی لازم برای ورود گستردهتر در بازار زعفران به کمک شبکه تعاون روستایی کشور در مرحله نهایی است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در استان خراسان جنوبی هم با وجود حدود ۳۸ هزار زعفران کار، میزان تولید زعفران بیش از ۵۵ تن گزارش شده است که میزان بارندگیها، نوسازی اراضی، سرما و شوری آب در افت برداشت زعفران مؤثر بوده، اما در راستای خرید توافقی این محصول، یک مرکز خرید توافقی زعفران در شهرستان قائنات (قطب تولید زعفران استان) توسط اتحادیه تعاون روستایی این شهرستان راه اندازی شد و از طریق رسانهها و جرائد اطلاع رسانی لازم به کشاورزان استان ارائه گردید و علی رغم عدم تمایل کشاورزان استان به فروش محصول زعفران در قالب گل و فروش بیش از ۸۰ درصد محصول زعفران در سطح استان بصورت دسته که در دستورالعمل خرید زعفران، این موضوع پیش بینی نگردیده بود، میزان بیش از ۲۰۰ کیلوگل زعفران توسط مرکز خرید اتحادیه تعاون روستایی شهرستان قائنات خریداری شد.
وی یادآوری کرد: البته تشکلهای این استانها آمادگی بیشتری نیز جهت خرید توافقی زعفران را در صورت تأمین منابع مالی در قالب تسهیلات دارند و با توجه به بنیه مالی پائین و عدم نقدینگی تشکلهای تحت پوشش این سازمان به منظور انجام خرید توافقی تلاشها از سوی نمایندگان محترم مجلس هر دو استان جهت اخذ تسهیلات و کمک به سازمان تعاون روستایی کشور در راستای تثبیت قیمت زعفران همچنان ادامه دارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: در حال حاضر متوسط قیمت خرید زعفران در سطح این دو استان عبارت است از قیمت سوپر نگین از قرار هر کیلو ۱۰ میلیون تا ۱۱ میلیون و پانصد هزار تومان، قیمت نگین از قرار هر کیلو ۹ میلیون تا ۹ میلیون و پانصد هزار تومان، قیمت سر گل از قرار هر کیلو ۸ میلیون و ششصد هزار تومان، قیمت پوشال مرغوب از قرار هر کیلو ۸ میلیون تومان، قیمت پوشال معمولی از قرار کیلو ۷ میلیون تا ۷ میلیون و هشتصد هزار تومان و قیمت دسته از قرار هر کیلو ۶ میلیون و پانصد هزار تومان، در بازار معامله میگردد که با مداخله گری هدفمند سازمان مرکزی تعاون روستایی بدنبال قیمتهای منصفانهتر و عادلانهتر محصول زعفران باشیم. طی ماه گذشته مراکز خرید و آزمایشگاهها شناسایی شده اند و به زودی با قدرت و منابع بیشتری با استفاده از تجربه سال قبل وارد میدان خواهیم شد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به ایام تعطیلات کریسمس و ژانویه و مشکلات مترتبه بر پیمان سپاری ارزی بازار صادراتی بیشتر نظاره گر تحولات آتی است و اینکه معمولا در سه ماه پایانی سال، بازار داخلی زعفران راکد و خرید و فروش کمتری در بازار صورت میپذیرد. سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور، خرید و فروش توافقی محصول زعفران را در دستور کار خود قرار داده است و سعی دارد که با آرامی و بدون تنش وارد بازار زعفران شود. اما به نظر من این پدیده گذرا و مقطعی است و نرخ ارز در آتیه قطعا بازار خارجی زعفران را داغ خواهد کرد.
وی ادامه داد: خرید توافقی زعفران هم روشی است که درمسیر قانون عرضه و تقاضا در بازار آزاد و پیش بینیهای انجام شده در طرح جامع ساماندهی خرید و فروش محصولات کشاورزی (نوع، ارزش هر کیلوگرم و مقدار وزنی معین شده) بر اساس قراردادهای تنظیم شده فی مابین صورت پذیرفته و اقدام به خرید و فروش انواع محصول زعفران میگردد ضمناهر نوع محصول زعفران دارای استانداردهای خاص خود بوده و رعایت آن برای هر محصول الزامی است.
شیرزاد ادامه داد: این عملیات درقالب “طرح جامع ساماندهی خرید و فروش محصولات کشاورزی توافقی صورت پذیرفته و مجموع امور و فعالیتهای زیر مجموعه این فرآیند براساس مفاد طرح مذکور پیش بینی و تعیین گردیده و این طرح با مسئولیت نظارت و کنترل واحدهای ذیربط و با اجرای عملیاتی اتحادیهها وشبکههای تعاونیهای کشور در کل استانها انجام میپذیرد که هم اکنون نیز اتحادیهها و شبکه تعاونیهای روستائی کشور بصورت عملی این طرح را درباب محصول زعفران در دو استان مذکور اجرا میکند در هر حال حاضر منابع مالی قابل توجهی را به اتحادیههای ملی تزریق کرده ایم و با تجهیز منابع بانکی جدید که در مراحل پایانی خویش قرار دارد سعی می کنیم با حجم خرید بیشتری در این دو استان وارد بازار شویم تا به کمک مکانیزم عرضه بورسی با روش نقدی- اعتباری اقدام به فروش کنیم.
رییس سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در پایان تصریح کرد: به نظر من زمان تاسیس صندوق کالایی زعفران با کمک بورس و تعدادی از بانکهای خصوصی فرا رسید متاسفانه بانک کشاورزی تمایل جدی برای ورود در این حوزه نشان نمیدهد؛ البته همه دستگاهها باید تلاش کنیم که جهت سهولت صادرات، به موازات این خریدها محدودیتهای تعهدات ارزی زعفران برداشته و قاچاق زعفران به موازات آن کنترل شود و نباید بگذاریم تا برخی از کشورهای همسایه، وارد فضای کاذب رقابتی با کشورمان در این حوزه شوند من اطمینان دارم، به عنوان یک فرصت، نوسانات نرخ ارز به نفع بازار آتی زعفران رقم خواهد خورد.
باشگاه خبرنگاران جوان
دیدگاهتان را بنویسید